Nurmijärven Klubitalo on Klaukkalassa sijaitseva yhteisö, joka järjestää tavoitteellista toimintaa työikäisille Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen asukkaille. Toimintaa maahanmuuttajille. Klubitalo yhteisössä voit oppia ja harjoitella suomen kieltä osallistumalla päivän toimintaan ja ryhmiin.
Digiosallisuus nykymaailmassa

Digiosallisuus nykymaailmassa

Talviset terveiset Nurmijärvelle!

Kevät alkaa olla tuloillaan. Saamme tällä hetkellä tuutin täydeltä tietoa Euroopan tilanteesta median kautta. Vaikka tietoa olisi saatavilla ja uutisia riittäisi luettavaksi loputtomiin, voit silti itse rajata omaa median käyttöäsi. Tässä blogissa Digityshankkeen kuulumisia ja ajankohtaisia vinkkejä omaan digiarkeen.

Digidigidigi. Sana, joka on tullut elämäämme erityisesti viimeisen kahden vuoden aikana. Digiloikkaa ovat ottaneet niin yksittäiset ihmiset, yhteisöt, yhdistykset, järjestöt, yritykset ja kunnat sekä kaupunki. Valtiokaan ei säästynyt digiloikalta, kun ehkä kaikkein perinteisempänä läsnäolotilaisuutena pidetyt Eduskunnan täysistunnotkin olivat hetken aikaa etäyhteyksin. Pohdimme varmasti tahoillamme, että peseekö pääministeri pyykkiä täysistuntoon osallistuessaan, tai nauttiiko joku kansanedustaja aamupalaa tai päiväunia puheita kuunnellessaan. Samalla tulee mietittyä omaa digin käyttöä – onko 70 tasoa Candy Crushia tai Hay Dayta liikaa muutaman kuukauden aikana? Tuliko eristäytymisen aikana tilattua kolme suoratoistopalvelua liikaa ja nyt on pakko katsoa niitä, kun ne unohtui sitten kuitenkin perua maksuttoman kokeilujakson päätteeksi. Summa summarum pandemian tuomat suurimmat rajoitukset ja täysimääräinen eristäytyminen livekontakteista tuntuu onneksi olevan jo tältä erää ohi, mutta se on muuttanut elämäämme, käyttäytymistämme ja diginkäyttöämme pysyvästi. Digi on tullut jäädäkseen. Siitä emme pääse enää eroon.

Uutiset maailmalta ja Euroopasta syöttävät meille päivittäin tietoa, josta osaa emme haluaisi edes vastaanottaa. Netti tarjoaa meille lukemattomia mahdollisuuksia saada tietoa joka puolelta maailmaa, pitää yhteyttä läheisiin lähellä ja kaukana, osallistua koulutuksiin ja seminaareihin paikasta riippumatta ja tavata ihmisiä netissä lukemattomien eri teemojen ympärillä. Sen vuoksi on tärkeää muistaa, että vaikka kaikki on saatavilla, kaiken ei tarvitse olla saatavilla koko ajan. On hyvä muistaa rajata omaa netinkäyttöä ja digissä toimimistaan, ettei se ala väsyttää tai kyllästyttää liiaksi tai eristä meitä tästä hetkestä pelkästään digimaailman pauloihin. Mikäli pohdit omaa diginkäyttöäsi,  voit tehdä Suomen Mielenterveys MIELI ry:n ja Mediakasvatusseuran tekemän Mielenterveyden käden media-ajassa. Sen avulla voit pohtia omaa median käyttöäsi: https://mediakasvatus.fi/wp-content/uploads/2020/12/Mielenterveydenkasi_saavutettava_16042021-2.pdf

Klubitalotkin hyppäsivät etäaikaan kaikkien muiden mukana. Etätoiminnan huomattiin jättävän osan jäsenistä Klubitalon toiminnan ulkopuolelle, ja palaaminen Klubitaloon on jäänyt osalta kokonaan tai se on ollut hidasta. Osa jäsenistä on taas löytänyt digiloikan myötä mahdollisuuden osallistua toimintaan oman kiinnostuksen ja jaksamisen mukaisesti. Jos Klubitalolla tapahtuva toiminta ei palvele jäsenen tarpeita ja toiveita, voi etänä osallistumismahdollisuus tarjota jotakin muuta toimintaa, joka innostaa. Myös erilaiset työskentelyn tavat voivat houkutella tekemään asioita ja Klubitalolla taas pääsee tapaamaan ihmisiä ja kehittämään vuorovaikutustaitoja. Tässäkin on hyvä muistaa, että kaikkeen ei voi eikä pidäkään osallistua, vaan nähdä vaihtoehdot mahdollisuuksina osallistua. Osa toiminnasta soveltuu etäyhteyksin mainiosti – esimerkiksi useat koulutukset kuten Mielenterveyden ensiavut tai hygieniapassikoulutukset on siirretty onnistuneesti verkkoon. Osan koulutuksista voi suorittaa kokonaan tai osittain verkossa, omaan tahtiin, tutustuen eri alustoilla olevaan interaktiiviseen (eli kuvaan, ääneen ja tekstiin) sisältöön. Silloin kun itselle sopii. Etäopiskelu omine kommervenkkeineen on monelle jäsenelle tullut varmasti tutuksi viime vuosien aikana.

Digin myötä myös erilaisia työelämään valmentautumisia on viety verkkoon ja niitä kehitetään edellleen myös Digityshankkeessa tänä keväänä. ESKOT ry:ssä meillä on myös joka kuukauden ensimmäinen torstai Klubinaari, jossa verkon välityksellä kuullaan luentoja vaihtuvista aiheista kuten kulttuurihyvinvoinnista tai Erätauosta. Huhtikuussa kuulemme Algoritmeista. Mitä ne olikaan? Tule kuulolle 7.4. klo 14-15-30 Teamsiin tai myös netin hakukone voi antaa jotain vastauksia algoritmeihin. Huhtikuun Klubinaariin on kutsuttu kaikki Suomen Klubitalot.

Digidigidigi. Toisinaan se tuskastuttaa, toisinaan ilostuttaa. Toisille digi on Facebookia ja Whatsappia, toisille opiskelua ja vertaisten tapaamista, kolmannelle se on työelämää. Digissä toimimisen tapoja on monia, ja me jokainen voimme valita mitä haluamme digissä tehdä. Mahdollisuuksia diginä toimimiseen on myös Klubitaloilla monia. Tutustu rohkeasti erilaisiin mahdollisuuksiin, valitse omat digiosallistumisen ja osallisuuden muotosi ja pyydä tarvittaessa digitukea asioihin. Digityshanke koulutti vertaisia digitukijoita eli Digikavereita viidelle eri Klubitalollemme helmikuussa. Digikaverit antavat tukea sellaisten ohjelmien, sovellusten tai laitteiden kanssa, joita osaavat itse käyttää ja haluavat digitukea näissä antaa. Jos kaipaat digikaverin digitukea etänä, voit laittaa digitukipyynnön Digityshankkeen työntekijöille. Kerro meille mihin kaipaat digitukea ja haluatko sitä puhelimitse tai esim. Teamsin kautta.

Digityshanke on ESKOT ry:n seitsemän Klubitalon yhteinen hanke, jossa kehitetään yhteistä eKlubitalotoimintaa. Kehittämisen aikana luodaan joko yksi yhteinen eKlubitalo tai sidotaan eKlubitalotoiminta tiiviiksi osaksi Klubitalojen toimintaa tehden sitä yhdessä kaikkien ESKOT ry:n Klubitalojen kanssa. Hankkeen tavoitteena on lisäksi parantaa jäsenistön ja henkilöstön digitaitoja ja digituen antamista sekä parantaa alueellista saavutettavuutta etäosallistumismahdollisuuksien kautta. Lainalaitteisiin liittyvä ohjeistuksen/manuaalin kasaaminen kuuluu myös hankkeen työhön.

Digityshankkeen työskentelyyn voit osallistua joka toinen viikko järjestettävissä palvelumuotoilutyöpajoissa tai osallistumalla viikottaisille #DigiSumpeille Teamsissa tiistaisin klo 12.30-13. Digityksen viikko-ohjelmasta näet myös vaihtuvat tapahtumat ja Digityksen materiaalipajojen eli työrukkasten ajankohdat. Linkit löydät Digityksen Padletista, ESKOT ry:n INNOTALOsta tai oman talosi Digikummilta. Hankkeen työntekijöihin voit olla yhteydessä matallla kynnyksellä.

Pidetään itsestämme ja toisistamme huolta. Myös diginä ja etänä.

Digityksin, Heidi Kokkonen

Tästä linkistä löydät tietoa digitukea tarjoavista tahoista Keski-Uudenmaan alueella: