Nurmijärven Klubitalo on Klaukkalassa sijaitseva yhteisö, joka järjestää tavoitteellista toimintaa työikäisille Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen asukkaille. Toimintaa maahanmuuttajille. Klubitalo yhteisössä voit oppia ja harjoitella suomen kieltä osallistumalla päivän toimintaan ja ryhmiin.
VIIKKONI KLUBITALOKOULUTUKSESSA ja kuinkas sitten kävikään…

VIIKKONI KLUBITALOKOULUTUKSESSA ja kuinkas sitten kävikään…

Helsingin Klubitalo 9.3. – 20.3.2020

Suuntasin kulkuni eräänä keväisenä päivänä Helsingin Sörnäisiin. Keskelle Hämeentien uudistusta, joka paikallisista tuntuu varmaan vähintään ikuisuusprojektilta. 

Nurmijärven talolta oli edustuksena minä ja Klubitalomme johtaja Tanja, joka tammikuussa minua tähän koulutukseen mukaan pyysi. Etukäteen oli pidetty yksi Teams-palaveri. Myös kehittämissuunnitelmaa oli aloiteltu omalla talolla työstämään.

Kahden viikon koulutukseen osallistui meidän lisäksi porukkaa Loviisasta ja Porvoosta. Kouluttajat olivat Helsingin Klubitalon jäseniä ja työntekijöitä. Ensimmäinen koulutuspäivä meni tutustuessa taloon ja ihmisiin, joita riittikin enemmän kuin meidän talolla. Jäseniä Helsingin Klubitalolla on yli 1000.

Toiminta talolla oli jonkin verran erilaista kuin meillä ”maalla”. Ensin huomio kiinnittyi keittiöön ja ruokalaan. Kahvilassa oli myynnissä muun muassa leipiä ja rahka- annoksia.

NAM!

Ohessa kuva kahden viikon lukujärjestyksestä. Koulutuksen ohjelma oli järjestetty aika tiiviisti. Keskusteluja, parityöskentelyä, yksikkötyöskentelyä, mutta vapaa-ajan vietollekin oli toki jätetty aikaa. 

Itselleni kaikista antoisinta oli keskustelu toisten kanssa. Uusia ideoita suorastaan pursui ja niitä kirjoiteltiinkin ahkerasti ylös. Koulutuksesta sai mahtavia ahaa-elämyksiä siitä, miten muualla toteutetaan asioita.

Ensimmäisen viikon sykähdyttävin kokemus oli ”Omat Tarinat”. Meille oman elämäntarinansa kertoivat kaksi Helsingin ja Itä-Helsingin Klubitalon jäsentä, jotka ovat myös Kokoa ry:n koulutettuja kokemusasiantuntijoita. Näistä tarinoista sai ajateltavaa pitkäksi aikaa. Kyynel vierähti poskelle minullakin. Tässä sen taas näki, miten suuri merkitys Klubitalolla on. Rohkeita ihmisiä.

Koko viikon taivaalla leijui enemmän tai vähemmän harmaa pilvi. Sen pilven nimi oli Covid-19

Koko viikon ajan oli tähdennetty käsien pesun merkitystä ja hyvää hygieniaa.

Klubitalolla tehtiin kaikki, jotta talo pysyisi auki ja ihmiset pysyisivät terveinä. Kuitenkin perjantaiaamuna tieto sitten iski: koulutus keskeytetään! Uutinen lamaannutti hetkeksi. Moni oli huolissaan siitä, mitä jatkossa tapahtuisi. Tuttu päivärytmi, työtehtävät ja ihmiset jäisivät määrittelemättömälle tauolle. Klubitalon toimintaa tultaisiin todellakin kaipaamaan.

Toinen viikko koulutuksesta tullaan siirtämään syksyyn.  Klubitalojen toiminta alkoi siirtyä pikkuhiljaa täysin netin puolelle E-Klubitaloille. E-Klubitalot toimivat karanteenin aikana jäsenten ja henkilökunnan tapaamispaikkana. 

Yhteenvetona voin todeta, että viikko oli aivan mahtava. Oli hienoa, miten oman äänen sai kuuluviin tasavertaisena muiden jäsenten ja henkilökunnan kanssa. Ihmiset Helsingin Klubitalolla ovat mahtiporukkaa. 

Erityiskiitos Tanjalle. 

Sydämellinen kiitos Tanja, Bo, Kristiina, Ari, Tarja, Reetta, Auli, Cecilia, Jari, Miia, Helka, Mikko ja Aila!

-Marjo

Vastaa