Nurmijärven Klubitalo on Klaukkalassa sijaitseva yhteisö, joka järjestää tavoitteellista toimintaa työikäisille Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen asukkaille. Toimintaa maahanmuuttajille. Klubitalo yhteisössä voit oppia ja harjoitella suomen kieltä osallistumalla päivän toimintaan ja ryhmiin.
Toukotöistä sadonkorjuuseen

Toukotöistä sadonkorjuuseen

Klubitalon viljelypalsta

Kun viime keväänä pandemia sulki Klubitalon, ja pääasiassa toiminta tapahtui etänä ja ulkotoimintoina, keksimme vuokrata Nurmijärven kirkonkylältä kesäksi viljelypalstan. Kokoonnuimme palstalle tiistaisin. Kun kävi ilmi, että joka tiistai ei ole aurinkoinen ja että tiistaisinkin voi sataa, ostimme pop-up teltan, jonka suojissa pidimme sadetta. Sattuipa kerran todella hurja ukkosmyrskykin tiistaille. Tokihan teltta suojasi myös liialliselta auringonpaisteelta, enempi taisi onneksi olla aurinkoisia kuin myrskyisiä päiviä. Teltan lisäksi varustukseen kuului myös pöytä ja retkituoleja.

Viime vuonna toukotyöt tehtiin kesäkuussa, ja niin tänäkin vuonna. Hyvin ehti kuitenkin kasvamaan viime kesänä perunat. Tosin siemenperunoita oli todella vaikea siihen aikaan enää saada. Tästä viisastuneena siemenperunat hankittiin tänä vuonna jo huhtikuussa. Myös kesäkurpitsaa, kurkkua ja salaattia saatiin runsain mitoin. Tänä vuonna kokeillaan salaatin ja yrttien viljelyä kuormalavoissa. Huhtikuussa on kylvetty istutusruukkuihin kaalia, pinaattia, kurkkua ja kurpitsaa. Siemeniä on ostettu montaa sorttia.

Kun toukotyöt on tehty, palstalla ehtii tehdä monen moista muuta mukavaa. Palstan läheisyydessä on frisbeegolfrata. Klubitalolta löytyy kiekkoja, joten uuden lajin kokeileminen on helppoa. Mölkky ja klubitalo kuuluvat ehdottomasti yhteen. Palstapäivän aikana sitäkin ehtii pelaamaan. Kirkonkylälläkin on kaikenlaista nähtävää, jonne palstalta on mukava kävelymatka. Viime kesänä kävimme ihmettelemässä kirjastossa taidenäyttelyitä. Tänä kesänä kirjastoa remontoidaan, mutta torilta löytyy jäätelökioski ja torin vierestä Setlementtiyhdistyksen olohuone- kirppis. Päivään kuuluu ehdottomasti myös riittävän pitkä ja rentouttava kahvi- ja evästauko.

Oman maan salaattia saatiin heinäkuusta lähtien ja ensimmäiset perunat nostettiin elokuussa. Tänä vuonna satoa saadaan ehkä jo vähän aikaisemmin, koska todennäköisesti kaikki on laitettu kasvamaan jo kesäkuun ensimmäisillä viikolla.

Tänä vuonna kaikki on varmasti helpompaa. Meillä on hyvät välineet ostettu viime vuonna. Naapuripalstailijoilta olemme saaneet myös hyviä vinkkejä, esimerkiksi maa on erittäin savinen ja kuivuessaan kova. Mukava naapuri neuvoi meitä laittamaan multaa sen verran, että siemenet pääsevät itämään ja juurtumaan aluksi siihen.
Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan ja satoa tulee toivotulla tavalla, elo-syyskuussa on varmasti paikallaan pitää jonkinlainen sadonkorjuujuhla.

Kaikki siis rohkeasti mukaan palstalle. Toimintaan tulee ilmoittautua saman aamun kello 9 mennessä. Jos tarvitset kyytiä palstalle, ilmoittautuminen jo maanantaina klo. 15 mennessä.

Pinaatin ja kurkun taimia kasvamassa ikkunan edessä.
Pinaatin ja kurkun taimia
Klubitalon auto on pakattu täyteen jätesäkkejä, joissa on hevosen lantaa kasvimaalle vietäväksi.
Hevosvoimaa kasvimaalle
Siemenperunoita ja siemenpusseja kasvimaata varten.
Siemenpottuja ja muuta kasvatettavaa
Sinisiipi perhonen kasvimaalla.
Ihana sinisiipi viime kesänä