Kulttuuri on moninaista ja monipuolista, se heijastaa aikaa ja ympäristöä, puhuttaa ja laittaa kuuntelemaan. Se tekee hyvää niin yksilölle sekä yhteisöille. Se tuijottaa arvoja ja katsoo niistä omakuvaa samalla. ”Kulttuuri kuuluu kaikille, niin tekijöille, kun kokijoille!” (Espoon kulttuurilautakunnan varajäsen Pike Hilakari 2023) Onkin terveellistä kysyä, mistä sinun kulttuuri-smoothiesi koostuu. Oletko tullut ajatelleeksi, kuinka kohtaat taiteen ja kulttuurin omassa elämässäsi? Miten taide, kulttuuri ja luovuus tukevat ja ovat läsnä arjessasi; musiikkina, elokuvina, kuvina, kädentaitoina, videoina, harrastuksena?
Sosiaalinen hyvinvointi ja sosiaalinen osaaminen kasvavat erilaisten taidemuotojen ja luovien toimintamuotojen tekemisessä. Esitystä, oli se sitten teatteria, musiikkia, kuvataidetta jne., seuraavat katsojat ovat yhteisessä kokemuksessa, vaikka tunteet ovat yksilöllisiä, he jakavat ykseyden kokemusta. Kesän festareilla ja konserteissa yhteisessä rytmissä vellova ihmismeri on totta. Irtaantuminen siitä ryhmästä tarkkailijaksi tai omiin ajatuksiinsa on valinta sekä mahdollisuus. Osallisuus, osallistuminen ja yksilön vapaus tiiviisti lähekkäin.
Taiteen tekeminen ja taiteellinen toiminta parantavat sosiaalisia taitoja. Ryhmässä toimiminen luo suhteita ja harjaannuttaa yhdessä olemista. Vuorovaikutustaitavuutta karttuu parhaimmillaan sivutuotteena. Luova toiminta opettaa muista ihmisistä ja omasta itsestä. Se monipuolistaa tapoja kohdata ja toimia. Myös ongelmat ja erilaisuus löytävät uusia reittejä tulla perille. Uudet ajatusradat ovat mielessä totta, niiden harjaannuttava vaikutus on valmiutta seuraavassa uudessa tilanteessa. Tämä kaikki on arjen pääomaa. Se kasvattaa rohkeutta olla minä ja seistä omilla jaloillaan silloinkin, kun ei aiemmin ehkä uskaltanut.
Taide ja kulttuuri yhdistävät ihmiset eri ikäryhmistä ja vaikka eri puolilta maailmaa. Kokijana tai toteuttajana näitä eroja ei kysellä. Kirja, elokuva, musiikki ja tanssi – tekstiilitaide, some-teos, muraali ja leivos; mikä vain voi olla se jokin, joka vapauttaa voimavarat, herättää kokemaan ja ajattelemaan. Ne rakentavat tasavertaisuutta ja kriittistä ajattelua. Ne töytäisevät parhaimmillaan esiin uusia vaikuttajia ja toimijoita yhteiskuntaan.
Kuluta kulttuuria surutta ja toimi luovasti arjessa – nämä voimavarat eivät kulu käytössä, vaan kasvavat ja kylvävät varmasti uudelleen. Syrjäytyminen ja yksinäisyys on murrettavissa taiteen avulla. Yksi ääni kuorossa voi olla hiljainen, yhdessä ne ovat harmonia tai riitasointu, josta voi rakentua, vaikka äänen pauhu. Sosiaalisen pääomansa elävöittämiseen kannattaa laittaa aikaansa.
-Ina
Lähteinä:
Näkökulmia taiteen ja kulttuurin sosiaalisen hyvinvoinnin vaikutuksista – Sitra
PowerPoint Presentation (sitra.fi)
Keskustelu Espoon kulttuurilautakunnan varajäsenen Pike Hilakarin kanssa 3.5.2023